Cranachan - Tradycyjny Szkocki Deser Świąteczny

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na 4 pucharki

  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki szkockiej Whisky
  • 4-5 łyżek miodu
  • 300 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 100 g serka mascarpone
  • 500 g malin
  • kilka maślanych lub owsianych ciasteczek (opcjonalnie)
  • borówka amerykańska do dekoracji

Przygotowanie

Wykonanie

Płatki owsiane przesypać na suchą patelnię i uprażyć - nie spalić, będą gorzkie. Przesypać do miski. Dodać 1 łyżkę miodu, wymieszać. Dodać whisky, wymieszać (może zabulgotać, płatki są gorące). Przykryć talerzem / pokrywką (ja umieściłam płatki w pojemniku próżniowym). Pozostawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na min. 10 godzin. Co jakiś czas zamieszać. Płatki powinny wypić całe whisky. Po kilku godzinach można spróbować i ewentualnie dolać alkoholu lub odrobiny miodu (ale nie powinny być wyraźnie słodkie) Po tym czasie, śmietankę i mascarpone ubić razem na sztywno pod koniec dodając 3-4 łyżki miodu (lub więcej). W pucharkach umieszczać kolejno: maliny, płatki, krem, płatki, krem, maliny, płatki, krem. Schłodzić przez min. 1 godz.



Wskazówki

Przed podaniem, Szkoci dekorują deser owocami np. borówką i wciskają w niego kilka maślanych / owsianych ciasteczek.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.