Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Płatki owsiane przesypać na suchą patelnię i uprażyć - nie spalić, będą gorzkie. Przesypać do miski. Dodać 1 łyżkę miodu, wymieszać. Dodać whisky, wymieszać (może zabulgotać, płatki są gorące). Przykryć talerzem / pokrywką (ja umieściłam płatki w pojemniku próżniowym). Pozostawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na min. 10 godzin. Co jakiś czas zamieszać. Płatki powinny wypić całe whisky. Po kilku godzinach można spróbować i ewentualnie dolać alkoholu lub odrobiny miodu (ale nie powinny być wyraźnie słodkie) Po tym czasie, śmietankę i mascarpone ubić razem na sztywno pod koniec dodając 3-4 łyżki miodu (lub więcej). W pucharkach umieszczać kolejno: maliny, płatki, krem, płatki, krem, maliny, płatki, krem. Schłodzić przez min. 1 godz.
Przed podaniem, Szkoci dekorują deser owocami np. borówką i wciskają w niego kilka maślanych / owsianych ciasteczek.
Dodaj komentarz