Szpinak zazwyczaj łączony jest z serem feta, tymczasem warto spróbować go w połączeniu z gorgonzolą. Takie koperty z wytrawnym farszem to świetny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół i imprezy. Ciekawym dodatkiem jest orzech włoski, który nadaje efektywnego wyglądu, a ponadto wspaniale uzupełnia smak.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Szpinak i czosnek posiekać. Cebulę i gorgonzolę pokroić w drobną kostkę. Roztrzepać jajko.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę. Smażyć 2 minuty. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć, dorzucić szpinak. Smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie i odparuje z niego woda. Posolić i popieprzyć. Odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środek każdego prostokąta nałożyć szpinak, a następnie gorgonzolę. Zlepić wszystkie rogi ze sobą i na środku ułożyć orzech włoski. Posmarować wierz jajkiem.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Dodaj komentarz