Ciasto francuskie ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Szpinak zazwyczaj łączony jest z serem feta, tymczasem warto spróbować go w połączeniu z gorgonzolą. Takie koperty z wytrawnym farszem to świetny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół i imprezy. Ciekawym dodatkiem jest orzech włoski, który nadaje efektywnego wyglądu, a ponadto wspaniale uzupełnia smak.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 275 g ciasta francuskiego
  • - 250 g szpinaku baby
  • - 100 g sera gorgonzola
  • - 1 mała cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 6 orzechów włoskich
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - 1 jajko
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak i czosnek posiekać. Cebulę i gorgonzolę pokroić w drobną kostkę. Roztrzepać jajko.



Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę. Smażyć 2 minuty. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć, dorzucić szpinak. Smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie i odparuje z niego woda. Posolić i popieprzyć. Odstawić z ognia.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 4

Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 5

Na środek każdego prostokąta nałożyć szpinak, a następnie gorgonzolę. Zlepić wszystkie rogi ze sobą i na środku ułożyć orzech włoski. Posmarować wierz jajkiem.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.