Pierś z gęsi w cydrze z puree z truflowych ziemniaków,emulsji z pietruszki ,grillowanej dyni i sosu orzechowego

Autor:

Strzala1503

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Danie główne

  • Pierś z młodej gęsi owsianej
  • Pierś ze skórą 250g
  • Cydr Jabłkowy
  • Olej
  • Rozmaryn
  • Truflowe ziemniaki
  • ziemniaki truflowe 300g
  • Masło ŁACIATE 30g
  • Grillowana dynia:
  • Dynia 150g
  • Masło ŁACIATE 50g
  • Tymianek
  • Miód 20g
  • Sól
  • Sos orzechowy z palonym masłem:
  • Orzechy laskowe 80g
  • Śmietana ŁACIATA 30% 150g
  • Masło ŁACIATE 50g

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z gęsi dzień wcześniej marynować w rozmarynie, oleju oraz cydrze jabłkowym.





Krok 2

Następnie gotuj metodą sous-vide od 4 do 6 godzin(w zależności od wielkości piersi i jakości) w temperaturze 58 stopni.



Krok 3

Na zimnej patelni wytop cały tłuszcz od strony skóry.



Krok 4

Puree z ziemniaków truflowych: ziemniaki dokładnie umyj, owiń folią aluminiową, piecz w piecu 100 stopniach przez 30 minut. Następnie obierz ze skórki, rozgnieść na puree wraz z masłem. Doprawić solą.



Krok 5

Dynię pokroić na części, zamarynować w tymianku, miodzie i oleju dodać, odrobinę soli. Gotować metodą sous-vide w temperaturze 64 stopnie przez 15 minut. Następnie grillować na patelni na maśle.



Krok 6

Sos orzechowy: orzechy zmielić na pastę. Nastepnie w rondelku rozpuścić masło doprowadzić do palonego masła, nastepnie włożyć pastę z orzechów i dodać śmietanę 30%. Całość redukować do powstania gęstego sosu, doprawić solą i pieprzem.



Wskazówki

Gotować gęś jak i dynie tak długo w zależności od wielkości składnika

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.