Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Pierś z gęsi dzień wcześniej marynować w rozmarynie, oleju oraz cydrze jabłkowym.
Następnie gotuj metodą sous-vide od 4 do 6 godzin(w zależności od wielkości piersi i jakości) w temperaturze 58 stopni.
Na zimnej patelni wytop cały tłuszcz od strony skóry.
Puree z ziemniaków truflowych: ziemniaki dokładnie umyj, owiń folią aluminiową, piecz w piecu 100 stopniach przez 30 minut. Następnie obierz ze skórki, rozgnieść na puree wraz z masłem. Doprawić solą.
Dynię pokroić na części, zamarynować w tymianku, miodzie i oleju dodać, odrobinę soli. Gotować metodą sous-vide w temperaturze 64 stopnie przez 15 minut. Następnie grillować na patelni na maśle.
Sos orzechowy: orzechy zmielić na pastę. Nastepnie w rondelku rozpuścić masło doprowadzić do palonego masła, nastepnie włożyć pastę z orzechów i dodać śmietanę 30%. Całość redukować do powstania gęstego sosu, doprawić solą i pieprzem.
Gotować gęś jak i dynie tak długo w zależności od wielkości składnika
Dodaj komentarz