Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Kawę rozpuszczamy we wrzątku. Herbatniki mielimy i mieszamy z rozpuszczonym masłem oraz łyżką naparu z kawy po czym wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy wodą, a gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją na małym ogniu i odstawiamy, by tylko lekko przestygła.
Ser miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do sera dodajemy ubitą śmietanę oraz wlewamy letnią żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Większą połowę masy serowej wykładamy na gotowy spód - wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Do pozostałej masy serowej dodajemy pozostały napar kawowy i dokładnie mieszamy. Wyciągamy formę z lodówki i wykładamy masę serowo-kawową i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą, a gdy napęcznieje to stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, by lekko przestygła. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukru i ponownie ubijamy oraz dodajemy letnią żelatynę. Wyciągamy ciasto i wykładamy ubitą śmietanę na wierzch rozprowadzając ją tak, by tworzyły się takie zakola, niczym pianka z kawy. Wstawiamy całość do lodówki na 2-3 godz. do całkowitego stężenia, a najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz