Śmietankę wlać do rondla, dodać połowę cukru oraz wyłuskane nasionka wanilii. Całość zagotować na małym ogniu. Odstawić z ognia.
Żółtka jaj wlać do miski i ubić na niskich obrotach miksera (nie na sztywną masę). Następnie, cały czas miksując, dolewać cienkim strumieniem śmietankę.
Włączyć piekarnik na grzanie (góra i dół) na 100 stopni C. Masę wlać przez sito do foremek do zapiekania, a te ustawić na blasze do pieczenia. Wstawić blachę z foremkami do piekarnika i piec przez ok. 50 min (krem powinien być lekko ścięty).
Przestudzone desery wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem posypać wierzch każdego z deserów równą warstwą cukru i skarmelizować go palnikiem do opalania, aż cukier zarumieni się i utworzy się z niego skorupka.
Jeśli nie posiadamy palnika do opalania, cukier można skarmelizować wstawiając deser (posypany cukrem) na pół minuty pod rozgrzany grill w piekarniku.
Pozostałe z deseru białka można wykorzystać do bezy.
Dodaj komentarz