Creme Brulee

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 250 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 3 żółtka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 0,5 laski wanilii

Przygotowanie

1.

Śmietankę wlać do rondla, dodać połowę cukru oraz wyłuskane nasionka wanilii. Całość zagotować na małym ogniu. Odstawić z ognia.



2.

Żółtka jaj wlać do miski i ubić na niskich obrotach miksera (nie na sztywną masę). Następnie, cały czas miksując, dolewać cienkim strumieniem śmietankę.



3.

Włączyć piekarnik na grzanie (góra i dół) na 100 stopni C. Masę wlać przez sito do foremek do zapiekania, a te ustawić na blasze do pieczenia. Wstawić blachę z foremkami do piekarnika i piec przez ok. 50 min (krem powinien być lekko ścięty).



4.

Przestudzone desery wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.



5.

Przed podaniem posypać wierzch każdego z deserów równą warstwą cukru i skarmelizować go palnikiem do opalania, aż cukier zarumieni się i utworzy się z niego skorupka.



Wskazówki

Jeśli nie posiadamy palnika do opalania, cukier można skarmelizować wstawiając deser (posypany cukrem) na pół minuty pod rozgrzany grill w piekarniku.

Pozostałe z deseru białka można wykorzystać do bezy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.