Tort bezowy

Autor:

Monika

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Deser

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 350g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • śmietanka 30 lub 36%
  • mascarpone
  • owoce

Ciasto

  • 8 białek
  • 350 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą śmietanę kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.