Znanych jest wiele sposobów na podawanie placków ziemniaczanych. Ten z pikantnym gulaszem wołowym zajmuje zdecydowanie miejsce w czołówce. Danie pożywne, smaczne i uwielbiane przez każdego!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Dusimy ok. 1 godziny.
Obieramy cebulę i czosnek, a także oczyszczamy papryki. Cebulę i chilli siekamy, a czosnek i paprykę tniemy w drobne paski. Wszystko podsmażamy lekko na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodajemy całość do mięsa razem z kukurydzą i dusimy ok. 20 min, a następnie przyprawiamy majerankiem i zagęszczamy mąką.
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz czarny i ziołowy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kolejno smażymy duże placki tak, aby zarumieniły się z obu stron.
Na placki nakładamy gorący gulasz i całość składamy na pół. Podajemy ze Śmietanką Łaciatą zmieszaną z jogurtem greckim. Dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj komentarz