Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Znanych jest wiele sposobów na podawanie placków ziemniaczanych. Ten z pikantnym gulaszem wołowym zajmuje zdecydowanie miejsce w czołówce. Danie pożywne, smaczne i uwielbiane przez każdego!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Placki:

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 3 cebule
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki mąki pszennej
  • - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • - 5 łyżek oleju do smażenia placków

Sos:

  • - 800 g mięsa gulaszowego
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 papryczka chilli
  • - 2 cebule
  • - 3 ząbki czosnku
  • - garść suszonych grzybów
  • - ½ puszki kukurydzy
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 3 łyżki majeranku
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 ziela angielskie
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • - bazylia do dekoracji
  • - Śmietana Łaciata 18%
  • - 1 duży jogurty grecki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Dusimy ok. 1 godziny.



Krok 2

Obieramy cebulę i czosnek, a także oczyszczamy papryki. Cebulę i chilli siekamy, a czosnek i paprykę tniemy w drobne paski. Wszystko podsmażamy lekko na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodajemy całość do mięsa razem z kukurydzą i dusimy ok. 20 min, a następnie przyprawiamy majerankiem i zagęszczamy mąką.



Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz czarny i ziołowy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kolejno smażymy duże placki tak, aby zarumieniły się z obu stron.



Krok 4

Na placki nakładamy gorący gulasz i całość składamy na pół. Podajemy ze Śmietanką Łaciatą zmieszaną z jogurtem greckim. Dekorujemy listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.