Przepyszne naleśniki w syropie pomarańczowym crêpes Suzette, które wywodzą się z kuchni francuskiej. Ich wykonanie jest bardzo efektowne ze względu na proces podpalania alkoholu na patelni. Świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje. Można serwować je solo lub z dodatkiem bitej śmietany czy też lodów.
Danie: Deser
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni usmażyć 4 naleśniki.
Pomarańczę sparzyć, obieraczką ściąć skórkę i pokroić ją w cienkie paseczki. Następnie z pomarańczy wycisnąć sok. Skórkę pomarańczową dodać do soku.
Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia – nie wolno go mieszać. Następnie dodać masło i energicznie mieszając połączyć je dokładnie z cukrem. Powoli wlewać sok, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Gdy syrop będzie już gładki, włożyć na patelnię pierwszy naleśnik, dokładnie wymoczyć go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni. Powtórzyć z resztą naleśników.
Mocno rozgrzać zawartość patelni, wlać likier pomarańczowy i natychmiast podpalić, pamiętając o zachowaniu ostrożności.
Gdy ogień zgaśnie, naleśniki przełożyć na talerze. Serwować natychmiast.
Dodaj komentarz