Francuskie naleśniki crêpes Suzette

Przepyszne naleśniki w syropie pomarańczowym crêpes Suzette, które wywodzą się z kuchni francuskiej. Ich wykonanie jest bardzo efektowne ze względu na proces podpalania alkoholu na patelni. Świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje. Można serwować je solo lub z dodatkiem bitej śmietany czy też lodów.

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • - 100 ml mleka Łaciate,
  • - 100 ml wody,
  • - 75 g mąki pszennej,
  • - 1 jajko,
  • - olej do smażenia

Dodatkowo:

  • - 1 duża pomarańcza,
  • - 50 g masła Łaciate,
  • - 50 g cukru,
  • - 50 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni usmażyć 4 naleśniki.



Krok 2

Pomarańczę sparzyć, obieraczką ściąć skórkę i pokroić ją w cienkie paseczki. Następnie z pomarańczy wycisnąć sok. Skórkę pomarańczową dodać do soku.



Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia – nie wolno go mieszać. Następnie dodać masło i energicznie mieszając połączyć je dokładnie z cukrem. Powoli wlewać sok, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.



Krok 4

Gdy syrop będzie już gładki, włożyć na patelnię pierwszy naleśnik, dokładnie wymoczyć go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni. Powtórzyć z resztą naleśników.



Krok 5

Mocno rozgrzać zawartość patelni, wlać likier pomarańczowy i natychmiast podpalić, pamiętając o zachowaniu ostrożności.



Krok 6

Gdy ogień zgaśnie, naleśniki przełożyć na talerze. Serwować natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.