Muffinki migdałowo-orzechowe

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • mąka pszenna 2 szklanki ,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka ,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • cukier migdałowy 2 łyżki ,
  • jajko 1 szt ,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka ,
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka ,
  • mleko 1 szklanka ,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki ,
  • orzechy laskowe 1 duża garść ,
  • sól 1 szczypta

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Jajka zmiksować z cukrem oraz cukrem migdałowym. Cały czas miksując dolewać mleko i olej. Orzechy laskowe rozdrobnić w rozdrabniaczu. Połączyć składniki suche z mokrymi i wymieszać energicznie łyżką. Dodać orzechy, wymieszać. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami. Nałożyć ciasto za pomocą łyżki. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec muffinki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.