Croissanty z musem jabłkowym

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie na croissanty
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody i rozgotować. Dodać cukier, cukier z wanilią, cynamon, odparować.



Krok 2

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wyjąć z papieru, pokroić na 6 trójkątów, włożyć porcję musu z jabłek, zwijać rogaliki z zewnętrznej strony do środka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem z cukrem waniliowym, posypać cukrem kryształem. Włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i upiec na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.