Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości pozostawiając pałkę z kością. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu.
Opieńki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z tartym serem.
Tak przygotowanym farszem napełnić udka, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190-200°C piekarnika. Piec około 40-50 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.
Dodaj komentarz