Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pora
  • 10 dag opieńków
  • 4-5 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Papryka mielona
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości pozostawiając pałkę z kością. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu.



Krok 2

Opieńki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z tartym serem.



Krok 3

Tak przygotowanym farszem napełnić udka, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190-200°C piekarnika. Piec około 40-50 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.



Wskazówki

Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.