Cukinia faszerowana jagnięciną

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

8

Składniki

Cukinie:

- 4 duże cukinie

- 500 g mielonej jagnięciny

- 1 łyżka oliwy

- 2 łyżeczki kolendry

- 1 łyżeczka papryki

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

Sos pomidorowy:

- 600 g pomidorów z puszki

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka papryki

- 1 łyżeczka kolendry

- 200 ml naturalnego bulionu z drobiu

- 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

  • Piekarnik nagrzewamy do uzyskania temperatury 180 stopni.

Krok 2

  • Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy drobno posiekany czosnek przez 4 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory z puszki i bulion drobiowy. Całość gotujemy 20 minut. W ten sposób uzyskamy sos pomidorowy.

Krok 3

  • Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środek przy użyciu łyżki. Miąższ drobno kroimy i dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu. Cukinie skrapiamy lekko oliwą i pieczemy 20 minut, w 180 stopniach.

Krok 4

  • W półmisku mieszamy mięso z przyprawami i kolendrą, a następnie dodajemy sól i pieprz. Po upieczeniu cukinii faszerujemy je mięsem i polewamy sosem pomidorowym i pieczemy 20 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0