Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad dla fanów pieczarek. Jest łatwa w wykonaniu

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • Listki rukoli do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Na stolnicę sypiemy mąkę i siekamy ją z masłem oraz solą. Dodajemy wodę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w plasterki. Wrzucamy je na patelnię z łyżką oleju i dusimy do momentu, aż sok odparuje. W czasie smażenia dodajemy do pieczarek przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na bok.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ścieramy ser i dodajemy go do pieczarek. Dodajemy śmietankę Łaciatą, doprawiamy. Mieszamy wszystko. Wbijamy jajko i znów mieszamy.



Krok 4

Formę na tarte smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy. Wykładamy formę i spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.



Krok 5

Następnie wyjmujemy ciasto, wlewamy farsz i ponownie wstawiamy do piekarnika, podkręcając temperaturę do 200°C. Pieczemy przez 15-20 minut. Możemy udekorować listkami rukoli.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.