Tarta z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad dla fanów pieczarek. Jest łatwa w wykonaniu
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Na stolnicę sypiemy mąkę i siekamy ją z masłem oraz solą. Dodajemy wodę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w plasterki. Wrzucamy je na patelnię z łyżką oleju i dusimy do momentu, aż sok odparuje. W czasie smażenia dodajemy do pieczarek przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na bok.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ścieramy ser i dodajemy go do pieczarek. Dodajemy śmietankę Łaciatą, doprawiamy. Mieszamy wszystko. Wbijamy jajko i znów mieszamy.
Formę na tarte smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy. Wykładamy formę i spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto, wlewamy farsz i ponownie wstawiamy do piekarnika, podkręcając temperaturę do 200°C. Pieczemy przez 15-20 minut. Możemy udekorować listkami rukoli.
Dodaj komentarz