Racuchy z gruszkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 ml mleka Łaciate
  • 200 ml serka waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 3 gruszki
  • Sól
  • Oliwa
  • Miód
  • Syrop klonowy
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Serek homogenizowany połączyć z mlekiem. Dodać żółtko, sodę i cukier z ziarenkami wanilii, wymieszać.



Krok 2

Następnie dodać przesianą mąkę i obrane, pokrojone gruszki, niezbyt dokładnie zamieszać.



Krok 3

Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie mieszając połączyć z ciastem.



Krok 4

Na patelnię z rozgrzaną oliwą nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z syropem klonowym, miodem lub oprószone cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.