Pączki z czekoladą

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 0,5 mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 opak. cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżki octu
  • 62,5 g masła Łaciate
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 50 g drożdży

Nadzienie :

  • 13 okienek czekolady

Dodatkowo:

  • Cukier puder do obsypania pączków
  • 700 ml oleju do smażenia

Przygotowanie

Ciasto

Drożdże przełożyć do miski, dodać żółtka, ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla, dodać masło, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.



Przygotowanie pączków

Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać. Na każdej spłaszczonej kulce położyć po jednym okienku czekolady, dobrze zlepiać pączki. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.




Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.