Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże przełożyć do miski, dodać żółtka, ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla, dodać masło, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać. Na każdej spłaszczonej kulce położyć po jednym okienku czekolady, dobrze zlepiać pączki. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz