Dietetyczne, niskokaloryczne, bezglutenowe i szybkie danie pachnące latem. Pyszna, soczysta cukinia, pełne aromatu, wspaniale doprawione mięso mielone, smaczne kapary i roztopiony parmezan sprawiają, że wszystko w ekspresowym tempie znika z talerzy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10-15 minut.
Pomidory suszone i kapary odsączamy z zalewy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Dodajemy bazylię, sól i pieprz, a także ketchup. Mieszamy i dalej lekko smażymy.
Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Do wydrążonego środka nakładamy farsz. Całość posypujemy tartym parmezanem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Cukinie układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 minut.
Dodaj komentarz