Cukinia faszerowana mięsem wołowym i kaparami

Dietetyczne, niskokaloryczne, bezglutenowe i szybkie danie pachnące latem. Pyszna, soczysta cukinia, pełne aromatu, wspaniale doprawione mięso mielone, smaczne kapary i roztopiony parmezan sprawiają, że wszystko w ekspresowym tempie znika z talerzy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g wołowego mięsa mielonego
  • - 2 duże cukinie
  • - 1 słoik pomidorów suszonych
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - pół słoika kaparów
  • - 50 g sera Jantar
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżki bazylii
  • - 2 łyżki ketchupu ostrego

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10-15 minut.



Krok 2

Pomidory suszone i kapary odsączamy z zalewy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Dodajemy bazylię, sól i pieprz, a także ketchup. Mieszamy i dalej lekko smażymy.



Krok 3

Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Do wydrążonego środka nakładamy farsz. Całość posypujemy tartym parmezanem.



Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Cukinie układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.