Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką

Autor:

Śnieżynka

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 10 dag ryżu
  • 10 dag boczniaków
  • 15 dag szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 2/3 papryki zielonej
  • 2/3 papryki żółtej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Sól czosnkowa
  • Białko z jajka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 dag startego żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć.



Krok 2

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.



Krok 3

Na rozgrzanej 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone boczniaki, poddusić. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Boczniaki połączyć z ryżem, papryką i szynką, doprawić do smaku solą czosnkową, sosem sojowym i pieprzem, ostudzić. Wlać białko z jajka, wymieszać.



Krok 4

Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i blanszować 4-5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, napełnić nadzieniem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 15-20 minut.



Krok 5

Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.