Chleb z pestkami dyni

Autor:

Śnieżynka

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać połowę ciepłej wody i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie dodać resztę wody, jogurt, mąki, sól, oliwę i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wsypać 2/3 pestek dyni i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, uformować bochenek i włożyć do foremki keksowej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty bochenek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać pozostałymi pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 30-35 minut.

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki razowej pszennej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 150-200 ml ciepłej wody
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 białko

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać połowę ciepłej wody i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie dodać resztę wody, jogurt, mąki, sól, oliwę i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wsypać ⅔ pestek dyni i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, uformować bochenek i włożyć do foremki keksowej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty bochenek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać pozostałymi pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 30-35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.