Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać połowę ciepłej wody i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie dodać resztę wody, jogurt, mąki, sól, oliwę i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wsypać 2/3 pestek dyni i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, uformować bochenek i włożyć do foremki keksowej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty bochenek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać pozostałymi pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 30-35 minut.
Danie: Śniadanie
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać połowę ciepłej wody i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie dodać resztę wody, jogurt, mąki, sól, oliwę i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wsypać ⅔ pestek dyni i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, uformować bochenek i włożyć do foremki keksowej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty bochenek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać pozostałymi pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 30-35 minut.
Dodaj komentarz