Tartaletki z krewetkami

Rewelacyjnie sprawdzą się w formie wykwintnej, oryginalnej przekąski. Co więcej, robi się je bardzo łatwo. Tartalletki swoim smakiem zachwycą każdego – dlatego warto zrobić od razu większą ilość – same znikają!

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 3 duże ugotowane jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 natka pietruszki
  • ulubiony sos do podania

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ kostki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto na tartaletki. Mieszamy mąkę, masło, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zagniatamy ciasto (jeśli będzie zbyt sypkie, możemy dodać minimalną ilość wody). Odstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut (pilnujemy czas tak, aby ciasto nie zamarzło, tylko dobrze się schłodziło).



Krok 2

Ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy koła i umieszczamy je w foremkach. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (tak, aby się lekko zarumieniły).



Krok 3

Kroimy w kostkę paprykę, jajka, krewetki i ogórki konserwowe. Dodajemy musztardę i przyprawy. Kromy drobno szczypiorek i natke pietruszki, a następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.



Krok 4

Do tartalletek nakładamy farsz i dekorujemy krewetkami. Podajemy z ulubionym sosem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.