Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, blanszować w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Następnie wyjąć i przelać zimną wodą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.
2 łyżki oliwy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do gyrosa.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do przygotowanej marynaty, wymieszać, przykryć i pozostawić na pół godziny.
Następnie razem z marynatą włożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić.
Na pozostałej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, rozmrożoną marchewkę z groszkiem i ¼ miąższu z cukinii, podsmażyć.
Natępnie połączyć z mięsem, wlać 2-3 łyżki wody, dodać papryczkę chilli, poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z żółtym serem.
Napełnić przygotowane cukinie, ułożyć słupki żółtego sera i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz