Cukinia zapiekana z mięsem i warzywami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 szkl. marchewki z groszkiem
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • Kawałeczek papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2-3 dag sera żółtego pokrojonego w słupki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, blanszować w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Następnie wyjąć i przelać zimną wodą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.



Krok 2

2 łyżki oliwy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do gyrosa.



Krok 3

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do przygotowanej marynaty, wymieszać, przykryć i pozostawić na pół godziny.



Krok 4

Następnie razem z marynatą włożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić.



Krok 5

Na pozostałej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, rozmrożoną marchewkę z groszkiem i ¼ miąższu z cukinii, podsmażyć.



Krok 6

Natępnie połączyć z mięsem, wlać 2-3 łyżki wody, dodać papryczkę chilli, poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z żółtym serem.



Krok 7

Napełnić przygotowane cukinie, ułożyć słupki żółtego sera i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.