Risotto z czarnym ryżem i owocami morza. Niecodzienny wygląd i smak. Dla smakoszy kuchni włoskiej.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Kalmary myjemy i osuszamy. Nacinamy lekko z jednej strony, nacieramy oliwą zmieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Pieczemy na folii aluminiowej 10-15 minut. Kalmary są delikatne, dlatego lepiej jest sprawdzać co jakiś czas, czy nie są gotowe przed czasem.
W wysokim naczyniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, Kiedy cebula jest już miękka i szklista, przeciskamy do niej ząbek czosnku oraz dodajemy ryż.
Dodajemy wino, zagotowujemy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo dodajemy do ryżu gorący bulion. Cały czas mieszamy, aż ryż go wchłonie. Kiedy ryż jest już al dente dodajemy do niego atrament i gotujemy jeszcze 5 minut. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Kalmary skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z risotto. Smacznego!
Smacznego!
Najlepiej kupić już oczyszczone kalmary oraz gotowy już zabarwiony na czarno ryż.
Dodaj komentarz