Czarne risotto z kałamarnicą

Risotto z czarnym ryżem i owocami morza. Niecodzienny wygląd i smak. Dla smakoszy kuchni włoskiej.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 4 szklanki bulionu rybnego
  • 3 opakowania atramentu z kałamarnicy
  • 8 małych kalmarów
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Kalmary myjemy i osuszamy. Nacinamy lekko z jednej strony, nacieramy oliwą zmieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Pieczemy na folii aluminiowej 10-15 minut. Kalmary są delikatne, dlatego lepiej jest sprawdzać co jakiś czas, czy nie są gotowe przed czasem.



Krok 2

W wysokim naczyniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, Kiedy cebula jest już miękka i szklista, przeciskamy do niej ząbek czosnku oraz dodajemy ryż.



Krok 3

Dodajemy wino, zagotowujemy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo dodajemy do ryżu gorący bulion. Cały czas mieszamy, aż ryż go wchłonie. Kiedy ryż jest już al dente dodajemy do niego atrament i gotujemy jeszcze 5 minut. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Kalmary skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z risotto. Smacznego!

Smacznego!



Wskazówki

Najlepiej kupić już oczyszczone kalmary oraz gotowy już zabarwiony na czarno ryż.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.