Do przygotowania tego smakowitego curry wykorzystujemy jak najchudszy kawałek jagnięciny. Mięso jagnięce jest bogatym źródłem białka oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Jest również dobrym źródłem cynku i żelaza. Zawiera duże ilości kwasu linolowego. Potrawę podajemy najlepiej na gorąco.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Oliwę rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone drobno mięso. Smażymy przez 5 minut, aż do zarumienienia. Potem mięso przenosimy na osobny talerz.
Do oliwy z naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek razem z marchewką. Smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy curry i kalafior. Całość mieszamy.
Dodajemy pomidory i wodę, gotujemy 10 minut. Wrzucamy ponownie mięso. Całość gotujemy przez 40 minut.
W kolejnym kroku dodajemy do całości groszek, majeranek i kolendrę, po czym gotujemy przez 3 minuty. Mieszamy śmietankę Łaciatą z mąką i tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do sosu i gotujemy przez 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. Na sam koniec całość przyozdabiamy natką pietruszki.
Dodaj komentarz