Curry z jagnięciną w śmietance

Do przygotowania tego smakowitego curry wykorzystujemy jak najchudszy kawałek jagnięciny. Mięso jagnięce jest bogatym źródłem białka oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Jest również dobrym źródłem cynku i żelaza. Zawiera duże ilości kwasu linolowego. Potrawę podajemy najlepiej na gorąco.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g chudej jagnięciny
  • - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • - 2 marchewki
  • - 1 cebula
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka curry
  • - 450 g różyczek kalafiora
  • - 300 g pomidorów z puszki
  • - 150 ml wody
  • - 150 g mrożonego groszku
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 5 łyżek kolendry
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 łyżki mąki
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Oliwę rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone drobno mięso. Smażymy przez 5 minut, aż do zarumienienia. Potem mięso przenosimy na osobny talerz.



Krok 2

Do oliwy z naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek razem z marchewką. Smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy curry i kalafior. Całość mieszamy.



Krok 3

Dodajemy pomidory i wodę, gotujemy 10 minut. Wrzucamy ponownie mięso. Całość gotujemy przez 40 minut.



Krok 4

W kolejnym kroku dodajemy do całości groszek, majeranek i kolendrę, po czym gotujemy przez 3 minuty. Mieszamy śmietankę Łaciatą z mąką i tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do sosu i gotujemy przez 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. Na sam koniec całość przyozdabiamy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.