Kotleciki mielone z jajkiem

Autor:

Śnieżynka

Chleb tostowy zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić. Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą, odciśnięty chleb. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm. Wlać całe żółtko i troszkę białka. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Posiekany szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Chleb tostowy zamoczyć w wodzie, odcisnąć.



Krok 2

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić.



Krok 3

Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą, odciśnięty chleb. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.



Krok 4

Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm. Wlać całe żółtko i troszkę białka. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec około 20-25 minut.



Krok 5

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.