Ćwiartki z kurczaka w ziemniakach

Pyszne pieczone ziemniaczki, podane z tradycyjnie przygotowanym mięsem z kurczaka. Całość posypana kminkiem, z lekkim posmakiem czosnku. Idealne danie na rodzinny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżeczki kminku
  • 5 ziemniaków
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka papryki słodkiej

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka myjemy i doprawiamy lekko solą i papryką, po czym obsmażamy na złoto z obu stron.



Krok 2

Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na ziemniakach układamy ćwiartki z kurczaka, rozkładamy nieobrane ząbki czosnku. Całość skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy papryką, solą i kminkiem.



Krok 3

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.