Kurczak w koniaku

Smaczne i oryginalne danie obiadowe. Pachnący kurczak w winie pobudza apetyt. Ładnie prezentuje się na półmisku, dlatego polecany jest na uroczystości rodzinne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg udek z kurczaka
  • - 200 g pieczarek
  • - 3 cebule
  • - 1 szklanka koniaku
  • - 1/2 szklanki oleju
  • - 2 szklanki rosołu
  • - 100 g mąki
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy i suszymy. Następnie każdą porcję obsmażamy na oleju do uzyskania złocistego koloru. Oprószamy porcje mąką i układamy w wysokiej patelni lub w garnku.



Krok 2

Koniak mieszamy z rosołem, dodajemy sól i pieprz. Powstałym aromatycznym płynem polewamy kurczaka.



Krok 3

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki.



Krok 4

Cebluę dodajemy do kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy pieczarki i gotujemy przez kolejne 20 minut. Porcje układamy na półmisku, obkładamy pieczarkami i polewamy sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.