Smaczne i oryginalne danie obiadowe. Pachnący kurczak w winie pobudza apetyt. Ładnie prezentuje się na półmisku, dlatego polecany jest na uroczystości rodzinne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Kurczaka myjemy i suszymy. Następnie każdą porcję obsmażamy na oleju do uzyskania złocistego koloru. Oprószamy porcje mąką i układamy w wysokiej patelni lub w garnku.
Koniak mieszamy z rosołem, dodajemy sól i pieprz. Powstałym aromatycznym płynem polewamy kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki.
Cebluę dodajemy do kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy pieczarki i gotujemy przez kolejne 20 minut. Porcje układamy na półmisku, obkładamy pieczarkami i polewamy sosem.
Dodaj komentarz