Placki z cukinii

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg małych cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 jajka
  • ⅔ szkl. maki pszennej
  • 3-4 łyżki siekanej zielonej cebulki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, pozostawić na 10-15 minut, odcisnąć.





Krok 2

Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, połączyć z odciśniętą cukinią.





Krok 3

Dodać jajka i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 4

Połączyć z posiekanym szczypiorem z cebulki, wymieszać.





Krok 5

Na rozgrzany olej łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnym sosem, np. pieczarkowym.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.