Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto na tyle by było miękkie.
Uformować z niego kulę, włożyć miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścierką około 1h. Wszystkie składniki na nadzienie utrzeć lub zmiksować. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować cynamonowym nadzieniem. Zwinąć jak naleśnika, by powstała rolada o długości 50 cm.
Pokroić ją w plasterki niczym sushi. Następnie poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (urosną!). Przykryć ścierką i odstawić ponownie do urośnięcia (około 45min). Po wyrośnięciu bułeczki posmarować żółtkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut do lekkiego zezłocenia ciasta. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem, konfiturą lub czekoladą.
Dodaj komentarz