Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić,
podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35 x 30 cm, posmarować składnikami na nadzienie: roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi – w tym momencie można dodać również rodzynki.
Zwinąć jak roladę, pokroić ostrym nożem w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy – sporo urosną. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
Piec około 15 – 17 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Z cukru i wody utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody – jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.
Dodaj komentarz