Cynamonowe ślimaczki

Autor:

Marta Ufland

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciastka

  • Ciasto,
  • 1 szklanka (250 ml) letniego mleka Łaciate,
  • 2 jajka,
  • 4 szklanki (600 g) mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 125 g masła Łaciate, roztopionego,
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych,
  • duża szczypta soli,
  • Cynamonowe nadzienie:,
  • ,
  • 60 g masła Łaciate, roztopionego,
  • 110 g cukru,
  • kilka łyżeczek cynamonu,
  • rodzynki (opcjonalnie),
  • Lukier:,
  • ,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 – 3 łyżki wrzątku

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).



Krok 2

Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.



Krok 3

Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).



Krok 4

Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić,



Krok 5

podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35 x 30 cm, posmarować składnikami na nadzienie: roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi – w tym momencie można dodać również rodzynki.



Krok 6

Zwinąć jak roladę, pokroić ostrym nożem w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy – sporo urosną. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).



Krok 7

Piec około 15 – 17 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Krok 8

Z cukru i wody utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody – jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.