Idealny deser na ochłodę w upalne dni. Wystarczy 20 minut mrożenia i gotowe.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
W garnku zagotowujemy połowę szklanki wody ze 150 g cukru, mieszamy przez około 7 minut do powstania syropu cukrowego.
Pozostałą część cukru ubijamy z żółtkami do powstania puszystej masy. Dodajemy powstały syrop cukrowy oraz sok i skórkę z cytryn. Masę studzimy.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną masę z żółtek, cytryn i cukru.
Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Mrozimy, a przed podaniem posypujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Aby śmietanka dobrze się ubiła, musi być dobrze schłodzona.
Dodaj komentarz