Cytrynowe semifreddo

Idealny deser na ochłodę w upalne dni. Wystarczy 20 minut mrożenia i gotowe.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • 250 g drobnego cukru
  • 3 cytryny (starta skórka i sok)
  • 400 ml śmietanki Łaciata 30% (dobrze schłodzonej)
  • 4 żółtka
  • 100 g malin do dekoracji
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotowujemy połowę szklanki wody ze 150 g cukru, mieszamy przez około 7 minut do powstania syropu cukrowego.



Krok 2

Pozostałą część cukru ubijamy z żółtkami do powstania puszystej masy. Dodajemy powstały syrop cukrowy oraz sok i skórkę z cytryn. Masę studzimy.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną masę z żółtek, cytryn i cukru.



Krok 4

Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Mrozimy, a przed podaniem posypujemy świeżymi malinami i listkami mięty.



Wskazówki

Aby śmietanka dobrze się ubiła, musi być dobrze schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.