Filet z łososia dokładnie oczyść z ości i pokrój na kostkę o boku 4 x 4 cm. Przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny, dodaj ok 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. Cukinię umyj w zimnej wodzie, nie obieraj i pokrój na 1 cm plastry. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki wielkości ok 4 cm.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie kawałki łososia, plastry cukinii oraz kawałki papryki. Całość oprósz solą i pieprzem a kawałki łososia cienko posmaruj miodem.
Ułóż szaszłyki bezpośrednio na grillu lub specjalnej tacce aluminiowej i griluj przez około 5 minut, odwróć i grilluj kolejne 5 minut.
Gotowe szaszłyki podawaj z sosem. Smacznego!
Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno go pokrój. Przełóż czosnek do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Dodaj komentarz