Grillowane szaszłyki z łososiem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Szaszłyki:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki płynnego miodu

Sos:

  • 250 g jogurtu greckiego Mlekpol
  • 100 g dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche Mlekpol
  • 1 mały ząbek czosnku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filet z łososia dokładnie oczyść z ości i pokrój na kostkę o boku 4 x 4 cm. Przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny, dodaj ok 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.




Krok 2

Cukinię umyj w zimnej wodzie, nie obieraj jej. Pokrój na 1 cm plastry. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki wielkości ok. 4 cm.



Krok 3

Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie kawałki łososia, plastry cukinii oraz kawałki papryki. Całość oprósz solą i pieprzem, a kawałki łososia cienko posmaruj miodem.



Krok 4

Ułóż szaszłyki bezpośrednio na grillu lub specjalnej tacce aluminiowej i grilluj przez około 5 minut z każdej strony.



Krok 5

Przygotuj sos: Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno go pokrój. Przełóż go do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.



Krok 6

Gotowe szaszłyki podawaj z sosem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.