Cytryny faszerowane tuńczykiem

Kolorowa przystawka, którą w łatwy sposób przygotujesz dla swoich gości. Oprócz tego, że zachwyca wizualnie, jest też bardzo smaczna.

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3 cytryny
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3 pomidory suszone
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Kapary do dekoracji
  • Papryczka chili do dekoracji
  • Por do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Cytryny myjemy i kroimy na pół. Ucinamy piętki w każdej połówce, aby stały. Miąższ wydrążamy i odstawiamy na bok, usuwamy błonki wraz z pestkami.



Krok 2

Wodę w garnku zagrzewamy i gotujemy w niej jajka na twardo, czyli około 11-13 minut. Pomidory suszone drobno kroimy. Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy. Ugotowane jajka obieramy i drobno kroimy.



Krok 3

W misce mieszamy tuńczyka z połową miąższu z cytryny, suszonymi pomidorami, jajkami, startym czosnkiem i majonezem. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą napełniamy cytryny. Ozdabiamy kaparami, papryczką chili i posiekanym porem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-26 10:24:00

Świetny pomysł na podanie sałatki!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.