Bezglutenowe placuszki z owocami i syropem klonowym

Śniadanie bezglutenowe dla każdego. Pyszne placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego. Idealny pomysł na weekendowy poranek.

Danie: Śniadanie

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy, Truskawki

Danie: Śniadanie

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g jogurtu naturalnego
  • - 1 łyżka syropu klonowego
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki roztopionego masła
  • - ½ szklanki mielonych migdałów
  • - ½ szklanki mąki ryżowej + w mąka kukurydziana w razie czego
  • - 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 2 banany
  • - 10 truskawek

Przygotowanie

Krok 1

W misce roztrzepujemy jajka. W drugiej misce mieszamy jogurt naturalny z roztopionym masłem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mielone migdały, mąkę ryżową i sodę. Mieszamy widelcem. Jeśli masa wyszła za rzadka dodajemy trochę mąki kukurydzianej. Może być to konieczne, gdy jogurt naturalny nie jest zbyt gęsty.



Krok 2

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Robimy odstępy, gdyż placuszki urosną. Smażymy każdy placek około 1,5 – 2 minut z każdej ze stron.



Krok 3

Banany kroimy w plastry, a truskawki w ćwiartki. Placuszki podajemy z owocami i syropem klonowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.