Wsyp opakowanie cukru waniliowego do żółtek jaj (najlepiej z chowu wolnowybiegowego). Utrzyj całość bardzo dokładnie. Dodaj do masy szklankę mleka Łaciate. Zacznij masę miksować i powoli dodawaj przesianą mąkę.
Mleko, które pozostało wlej do garnka i podgrzewaj powoli. Dodaj do mleka masło oraz cukier, mieszając dokładnie, doprowadź do wrzenia.
Następnie mleko z masłem i cukrem zdejmij z ognia i dodaj do niego wcześniej przygotowaną masę z mąką. Podgrzewaj całość (cały czas mieszając), aż masa zgęstnieje.
W międzyczasie delikatnie podgrzej dżem porzeczkowy, zmiksuj by konsystencja była dość jednolita, a następnie odstaw, by dżem się ostudził.
Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dół formy wyłóż przylegającymi do siebie herbatnikami jak najszczelniej jak to możliwe. Na herbatniki wylej masę (może być gorąca).
Gdy masa lekko ostygnie wyłóż na nią dżem i przykryj całość warstwą herbatników. Posyp całość cukrem pudrem według uznania.
Napoleonka porzeczkowa ekspresowa jest już gotowa!
Dodaj komentarz