Puszysty omlet z pieczarkami

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 średnie jajka
  • 50 ml tłustego mleka Mazurski Smak
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • garść posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Pieczarki obierz, pokrój na plasterki, posól, dodaj pieprz, cząber, lubczyk i podsmaż na maśle.
Smaż przez około 5-7 minut na średnim ogniu aż lekko się zarumienią.
W międzyczasie oddziel białka od żółtek, w miseczce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli a następnie dodawaj po jednym żółtku dokładnie mieszając.
Na koniec dodaj mleko, przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
Masę jajeczną wylej na gorące, usmażone pieczarki, posyp obficie natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.
Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez kilka minut aż brzegi lekko się zarumienią.
Po tym czasie szybkim ruchem odwróć omlet i smaż przez minutę, tylko do ścięcia jajek.
Podawaj od razu.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.