Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Na czekoladki:

  • 150 g gorzkiej czekolady

Nadzienie:

  • 20 ml ajerkoniaku
  • 40 g białej polewy
  • 1 łyżka frużeliny jagodowej

Przygotowanie

Czekoladki

Do garnuszka wsypać 50 g czekolady, rozpuścić czekoladę nad parą wodną. Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia.



Nadzienie

W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić. Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia. Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek (można wykorzystać plastikową foremkę).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.