Ciasto marchewkowe występuje w różnych wariantach. Płynny miód dodaje mu smaku i aromatu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z miodem. Garnek ściągamy z ognia. Dodajemy mleko i jajka. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Do miski dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane orzechy, cynamon, cukier trzcinowy i odrobinę soli. Mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre. Obieramy i kroimy marchew. Dodajemy ją do miski i mieszamy. Wszystkie składniki powinny się połączyć.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do tortownicy (boki powinny być posmarowane masłem, a spód wyłożony papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 60 min. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz