Miodowe ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe występuje w różnych wariantach. Płynny miód dodaje mu smaku i aromatu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
  • - 3 jajka
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka sody
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 1 szklanka wiórków kokosowych
  • - 2 szklanki startej marchewki
  • - 1 łyżka cukru trzcinowego
  • - 1 opak. cukru waniliowego
  • - 1/2 szklanki miodu
  • - 3/4 szklanki oleju
  • - 1/4 szklanka mleka
  • - 60 g orzechów włoskich
  • - Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z miodem. Garnek ściągamy z ognia. Dodajemy mleko i jajka. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Do miski dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane orzechy, cynamon, cukier trzcinowy i odrobinę soli. Mieszamy.



Krok 3

Do suchych składników dodajemy mokre. Obieramy i kroimy marchew. Dodajemy ją do miski i mieszamy. Wszystkie składniki powinny się połączyć.



Krok 4 

Tak przygotowane ciasto wkładamy do tortownicy (boki powinny być posmarowane masłem, a spód wyłożony papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 60 min. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.