Intensywnie czekoladowe babeczki na maślance

Rozpływające się w ustach, obłędnie czekoladowe babeczki, które w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. Z podanych proporcji wychodzi około 12 muffinek, jednak wszystko zależy od wielkości papilotek. Ich smak jest uzależniający - potrzeba dużo silnej woli, żeby nie zjeść wszystkich na raz...

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 ml maślanki Mrągowskiej
  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 120 g cukru,
  • - 100 g czekolady gorzkiej,
  • - 80 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego),
  • - 50 g deserowych kropelek czekoladowych,
  • - 30 g kakao naturalnego,
  • - 2 jajka,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.



Krok 2

W drugiej misce krótko zmiksować maślankę z olejem i jajkami. Dodać suche składniki i zmiksować tylko do połączenia składników.



Krok 3

Czekoladę drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wmieszać kawałki czekolady w masę.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub przygotować silikonowe foremki. Wylać masę mniej więcej do ¾ wysokości foremek. Posypać kropelkami czekoladowymi.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.