Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do rondelka lub niewielkiego garnka przełóż mleko, kakao, cukier, masło i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, cały czas mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno. Żółtka przełóż do przygotowanej wcześniej przestudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszaj, aż do połączenia składników. Na koniec delikatnie wymieszaj masę z ubitymi białkami (bez użycia miksera) oraz dodaj umyte i osuszone borówki.
Ciasto przełóż do papierowych foremek na babeczki. Dodaj go tyle, aby pozostawić ok. 1-1,5 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę przelej do miski, miksuj przez minutę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas miksując, dodawaj porcjami ser mascarpone, przesiany przez sitko cukier puder i barwnik spożywczy. Miksuj całość przez ok. 2 minuty. Barwnik dodawaj powoli i w małej ilości, aż do osiągnięcia określonej intensywności koloru.
Tak przygotowany krem przełóż do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego!
Dodaj komentarz