Smerfne babeczki z borówkami

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 małe jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g cukru
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 75 ml mleka Mazurski Smak
  • 3/4 kostki masła Mazurski Smak
  • 100 g świeżych borówek

Krem:

  • 650 ml schłodzonej śmietanki UHT 30% Łaciata
  • 350 g schłodzonego sera Mascarpone Mlekpol
  • 75 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy niebieski
  • świeże borówki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1:

Do rondelka lub niewielkiego garnka przełóż mleko, kakao, cukier, masło i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, cały czas mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.



Krok 2:

Oddziel białka od żółtek, i ubij je na sztywno. Żółtka przełóż do przygotowanej wcześniej przestudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, zamieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wymieszaj masę z ubitymi białkami (bez użycia miksera)oraz dodaj umyte i osuszone borówki.



Krok 3:

Ciasto przełóż do papierowych foremek na babeczki, dodaj tyle aby pozostawić ok 1-1,5 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 °C. Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krem do babeczek:

Schłodzoną śmietankę przelej do miski, zmiksuj przez minutę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas miksując, dodawaj porcjami ser mascarpone, przesiany przez sitko cukier puder oraz barwnik spożywczy i miksuj całość przez ok 2 minuty. Barwnik dodawaj powoli i w małej ilości, do osiągnięcia określonej intensywności koloru.
Tak przygotowany krem przełóż do worka cukierniczego i udekoruj babeczki. Wstaw do lodówki na ok godzinę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.