Smerfne babeczki z borówkami

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 małe jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g cukru
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 75 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 3/4 kostki masła Łaciate
  • 100 g świeżych borówek

Krem:

  • 650 ml śmietanki UHT 30% Łaciata
  • 350 g mascarpone Mlekpol
  • 75 g cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy
  • świeże borówki

Przygotowanie

Krok 1

Do rondelka lub niewielkiego garnka przełóż mleko, kakao, cukier, masło i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, cały czas mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno. Żółtka przełóż do przygotowanej wcześniej przestudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszaj, aż do połączenia składników. Na koniec delikatnie wymieszaj masę z ubitymi białkami (bez użycia miksera) oraz dodaj umyte i osuszone borówki.



Krok 3

Ciasto przełóż do papierowych foremek na babeczki. Dodaj go tyle, aby pozostawić ok. 1-1,5 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 4

Przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę przelej do miski, miksuj przez minutę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas miksując, dodawaj porcjami ser mascarpone, przesiany przez sitko cukier puder i barwnik spożywczy. Miksuj całość przez ok. 2 minuty. Barwnik dodawaj powoli i w małej ilości, aż do osiągnięcia określonej intensywności koloru.



Krok 5

Tak przygotowany krem przełóż do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.