Sernik dyniowy z karmelem

Sernik dyniowy to sernik w nowej odsłonie smakowej. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 500 g półtłustego twarogu Mazurski Smak
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos karmelowy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastaw na 180°C.



Krok 2

Składniki na ciasto zagnieć w jednolitą masę i wyłóż nim spód formy. Piecz 10 minut.



Krok 3

W tym czasie wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksuj na wolnych obrotach. Wlej do przygotowanej tortownicy na podpieczone ciasto. Ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 90 minut.



Krok 4

Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem.



Krok 5

Po wyjęciu sernika z pieca, wierzch wysmaruj ubitą śmietanką, a dodatkowo polej go sosem karmelowym. Smacznego!



Wskazówki

Przed ubiciem śmietankę należy dobrze schłodzić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.