Sernik dyniowy z karmelem

Sernik dyniowy to sernik w nowej odsłonie smakowej. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 500 g białego twarogu Mlekpol
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate
  • 1/2 szklanki Śmietanki Łaciata 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 100 ml Śmietanki Łaciata 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos karmelowy

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut.



Krok 3

W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C. Pieczemy kolejne 90 minut.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca, wierzch smarujemy ubitą śmietanką Łaciatą i polewamy sosem karmelowym.



Wskazówki

Śmietanka Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.