Czekoladowe babeczki pod kołderką z bitej śmietany

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

margo35

Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto czekoladowe:

170 g margaryny

13 dag cukru

Szczypta soli

4 jajka

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Kołderka z bitej śmietany:

250 ml śmietanki Łaciata 30%

50 g cukru pudru

Opakowanie stabilizatora do śmietanki

Barwnik spożywczy zielony

Dodatkowo:

Różne słodkie dekoracje

Przygotowanie

Przygotowanie babeczek
  • Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.Nadal ucierając dodać stopniowo 4 żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do foremek. Piec około 40 minut w 180°C.
Śmietankowa kołderka
  • Śmietankę Łaciatą ubić mikserem do otrzymania odpowiedniej konsystencji, dodać cukier puder i stabilizator.Ubijać jeszcze około 2 minuty. Masę można podzielić na dwie części, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać barwnik, np.zielony. Masę nałożyć do szprycy i  ukształtować "choinkę" na przestygniętych babeczkach! Przyozdobić wedle upodobania. 

Wskazówki

  • Włożyć do lodówki!

Komentarze

Opublikowane komentarze: 1
Avatar

Ale pyszności, uwielbiam słodycze w każdej ilości i postaci:)

Czas wykonania tego przepisu: 00:00