Czekoladowe babeczki pod kołderką z bitej śmietany

Autor:

margo35

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto czekoladowe:

  • 170 g margaryny
  • 13 dag cukru
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Kołderka z bitej śmietany:

  • 250 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 50 g cukru pudru
  • Opakowanie stabilizatora do śmietanki
  • Barwnik spożywczy zielony

Dodatkowo:

  • Różne słodkie dekoracje

Przygotowanie

Przygotowanie babeczek
Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.Nadal ucierając dodać stopniowo 4 żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do foremek. Piec około 40 minut w 180°C.

Śmietankowa kołderka
Śmietankę Łaciatą ubić mikserem do otrzymania odpowiedniej konsystencji, dodać cukier puder i stabilizator.Ubijać jeszcze około 2 minuty. Masę można podzielić na dwie części, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać barwnik, np.zielony. Masę nałożyć do szprycy i  ukształtować "choinkę" na przestygniętych babeczkach! Przyozdobić wedle upodobania. 

Wskazówki

Włożyć do lodówki!

Komentarze

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 09:14:00

Ale pyszności, uwielbiam słodycze w każdej ilości i postaci:)

Odpowiedz

Wyślij przepis