Jogurtowe ciastka z czekoladą

Pyszne i wilgotne jogurtowe ciasteczka w stylu amerykańskich chocolate chips cookies. Miłośnicy słodkości mogą wymienić gorzką czekoladę na mleczną lub białą. Ciastka są na tyle proste w wykonaniu, że można przygotować je razem z dziećmi. Wspólne gotowanie to fantastyczna zabawa dla całej rodziny!

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 125 g jogurtu greckiego Mlekpol,
  • - 80 g cukru trzcinowego,
  • - 50 ml oleju rzepakowego,
  • - 40 g gorzkiej czekolady,
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżka miodu,
  • - 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 2

Gorzką czekoladę posiekać.



Krok 3

W misce połączyć mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jogurt, cukier, olej, miód i jajko. Suche składniki dodać do mokrych, dokładnie wymieszać. Wrzucić posiekana czekoladę i wmieszać ją w masę.



Krok 4

Dwoma łyżeczkami formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć na blaszce z zachowaniem odstępów (ciastka rozejdą się na boki).



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do lekkiego zezłocenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.