Jogurtowe ciastka z czekoladą

Pyszne i wilgotne jogurtowe ciasteczka w stylu amerykańskich chocolate chips cookies. Miłośnicy słodkości mogą wymienić gorzką czekoladę na mleczną lub białą. Ciastka są na tyle proste w wykonaniu, że można przygotować je razem z dziećmi. Wspólne gotowanie to fantastyczna zabawa dla całej rodziny!

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g jogurtu greckiego Mlekpol
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2

Gorzką czekoladę posiekaj.



Krok 3

W misce połącz mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj jogurt, cukier, olej, miód i jajko. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj. Wrzuć posiekana czekoladę i wmieszaj ją w masę.



Krok 4

Dwoma łyżeczkami formuj z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Rozłóż je na blaszce z zachowaniem odstępów (ciastka rozejdą się na boki).



Krok 5

Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.