Churros

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka świeżego Łaciate 2%
  • 200 g mąki
  • 50 g masła Łaciate
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • Olej do smażenia
  • Cukier do obtoczenia
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotować masło, mleko, cukier i sól. Dokładnie rozpuścić i wymieszać, dodać mąkę i ciągle mieszając doprowadzić masę do gęstej, jednolitej konsystencji. Ciasto powinno uformować zwartą kulkę.



Krok 2

Ciasto przełożyć do miski i przestudzić, miksując wbijać po jednym jajku, mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego.



Krok 3

W głębokim garnku rozgrzać olej.



Krok 4

Kiedy olej mocno się nagrzeje, ciasto wyciskać formując równej długości paski. Smażyć około 2- 3 minut, aż ciasto stanie się złote.



Krok 5

W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.



Krok 6

Churrosy odsączać z nadmiaru tłuszczu i obtaczać w cukrze z cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.