Czekoladowe ciasteczka brownie

Z wierchu chrupiące, a w środku wilgotne i miękkie... Takie są ciasteczka brownie, których smak wręcz uzależnia. Świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i na różne imprezy. Jeśli chcemy, do środka można dodać posiekane orzechy - laskowe, włoskie, pekan.

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g cukru trzcinowego,
  • - 150 g gorzkiej czekolady + 50 g do ozdoby
  • - 130 g mąki pszennej,
  • - 120 g masła Łaciate,
  • - 50 g kakao,
  • - 2 jajka,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w garnuszku. 100 g czekolady połamać na kostki i wrzucić do masła. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Przestudzić.



Krok 2

Jajka ucierać z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać mąkę, kakao, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać.



Krok 3

Pozostałe 50 g czekolady posiekać i wmieszać w masę. Przykryć miskę i odstawić do lodówki na około 30 minut.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formować kulki i układać je z zachowaniem sporych odstępów – ciastka rozpłyną się na boki. Na wierzch każdego ciasteczka dodać kawałki czekolady.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.