Z wierchu chrupiące, a w środku wilgotne i miękkie... Takie są ciasteczka brownie, których smak wręcz uzależnia. Świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i na różne imprezy. Jeśli chcemy, do środka można dodać posiekane orzechy - laskowe, włoskie, pekan.
Danie: Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w garnuszku. 100 g czekolady połamać na kostki i wrzucić do masła. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Przestudzić.
Jajka ucierać z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać mąkę, kakao, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać.
Pozostałe 50 g czekolady posiekać i wmieszać w masę. Przykryć miskę i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formować kulki i układać je z zachowaniem sporych odstępów – ciastka rozpłyną się na boki. Na wierzch każdego ciasteczka dodać kawałki czekolady.
Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut.
Dodaj komentarz