Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Śniadanie dla osób, które uwielbiają naleśniki w zdrowszej wersji. Pełnoziarniste naleśniki z dodatkiem karmelizowanych gruszek to słodkie, pożywne śniadanie dla aktywnych.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 jajka
  • - 2/3 szklanki mąki pszennej
  • - ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • - 1 szklanka mleka
  • - 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • - 1 łyżka cukru pudru
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1/3 – ½ szklanki wody gazowanej
  • - olej do smażenia
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)

Karmelizowane gruszki:

  • - 4 duże gruszki
  • - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • - 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • - 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Jajka wbijamy do miski dodajemy sól i miksujemy. Dodajemy mleko, roztopione masło, cukier i miksujemy znowu dodając mąki. Odstawiamy gotowe ciasto na 30 minut.



Krok 2

Przygotowujemy karmelizowane gruszki. Gruszki myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki bądź plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki. Podsmażamy przez 2-3 minut. Wsypujemy cukier i ocet. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodajemy 1 łyżkę Śmietanki Łaciatej i jeszcze chwilę trzymamy na gazie.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie wkładamy do lodówki.



Krok 4

Olej (ok 1 łyżeczkę) rozgrzewamy na patelni. Do ciasta dodajemy wodę gazowaną. Ciasto wylewamy porcjami na patelnię, rozprowadzamy po całej patelni każdą porcję (im cieńsze tym lepiej). Naleśniki smażymy po około 0,5-1 minuty z każdej strony. Przed każdym naleśnikiem dodajemy odrobinę oleju.



Krok 5

Do naleśników wkładamy kilka gruszek, zawijamy i polewamy sokiem z patelni po karmelizowaniu gruszek. Dodajemy także ubitą śmietankę Łaciatą.



Wskazówki

Śmietanka, aby się ubiła, musi być schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.