Śniadanie dla osób, które uwielbiają naleśniki w zdrowszej wersji. Pełnoziarniste naleśniki z dodatkiem karmelizowanych gruszek to słodkie, pożywne śniadanie dla aktywnych.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Jajka wbijamy do miski dodajemy sól i miksujemy. Dodajemy mleko, roztopione masło, cukier i miksujemy znowu dodając mąki. Odstawiamy gotowe ciasto na 30 minut.
Przygotowujemy karmelizowane gruszki. Gruszki myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki bądź plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki. Podsmażamy przez 2-3 minut. Wsypujemy cukier i ocet. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodajemy 1 łyżkę Śmietanki Łaciatej i jeszcze chwilę trzymamy na gazie.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie wkładamy do lodówki.
Olej (ok 1 łyżeczkę) rozgrzewamy na patelni. Do ciasta dodajemy wodę gazowaną. Ciasto wylewamy porcjami na patelnię, rozprowadzamy po całej patelni każdą porcję (im cieńsze tym lepiej). Naleśniki smażymy po około 0,5-1 minuty z każdej strony. Przed każdym naleśnikiem dodajemy odrobinę oleju.
Do naleśników wkładamy kilka gruszek, zawijamy i polewamy sokiem z patelni po karmelizowaniu gruszek. Dodajemy także ubitą śmietankę Łaciatą.
Śmietanka, aby się ubiła, musi być schłodzona.
Dodaj komentarz