Śledzie po kaszubsku

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych
  • 2 ogórki konserwowe (większe)
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • ½ szkl. oleju
  • ½ szkl. wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Sól i pieprz
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Nastepnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.



Krok 2

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu.



Krok 3

Ogórki pokroić w kostkę.



Krok 4

Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzony sos wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.