Gofry czekoladowe, które dzięki dodatkowi kefiru są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami letnimi np. truskawkami lub malinami. Z pewnością Wam posmakują, zwłaszcza dzieciom.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali. Ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z kefirem i masłem. Białka ubić na sztywno.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia.
Suche składniki powoli wsypywać do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie wmieszać łyżką ubite białka w masę.
Piec gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz