Czekoladowe gofry na kefirze

Gofry czekoladowe, które dzięki dodatkowi kefiru są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami letnimi, np. truskawkami lub malinami. Z pewnością posmakują zwłaszcza dzieciom.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 450 g kefiru Mlekpol,
  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 60 g masła Łaciate,
  • - 3 jajka,
  • - 2 łyżki cukru,
  • - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • - 1 łyżka kakao,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali. Ostudzić.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z kefirem i masłem. Białka ubić na sztywno.



Krok 3

W oddzielnej misce wymieszać mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia.



Krok 4

Suche składniki powoli wsypywać do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka w masę.



Krok 5

Piec gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.