Czekoladowy sernik ze śliwkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • spód:
  • 150 g ciastek digestives (lub innych pełnoziarnistych herbatników)
  • 50 g masła Łaciate
  • masa serowa:
  • 700 g twarogu śmietankowego
  • 200 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej (z małą górką)
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 50 ml rumu/koniaku
  • polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • dekoracja: wiórki, kulki czekoladowe, perełki

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2-3 godzin przed pieczeniem. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego należy przygotować szczelną tortownicę albo dokładni owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową.



Krok 2

Spód: ciastka digestives zmielić, wymuszać z roztopionym masłem, żeby powstała kruszonka jak mokry piasek. Ciastka wysypać na dno tortownicy (22cm), równomiernie je ugniatając. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.



Krok 3

Masa serowa: śliwki pokroić, zalać rumem, zostawić na kilka godzin. Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić dwukrotnie. Czekoladę posiekać. Śmietankę gotować, zalać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się cała rozpuściła. Do twarogu dodać jajka, cukier, mąkę, zmiksować. Następnie wlać czekoladę i znów krótko zmiksować. Na koniec do masy wmieszać śliwki. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem. Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy, do której wlać gorącą wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 40 minut. Masa na środku sernika ma być ścięta. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.



Krok 4

Polewa: czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Polewę lekko przestudzić. Wierzch sernika posmarować polewą, udekorować wiórkami, perełkami. Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.