Tarta z brzoskwiniami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Sól

Krem:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżka mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 1 garść płatków migdałowych
  • 4-5 brzoskwiń

Przygotowanie

Krok 1

Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w cząstki.



Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i odrobiną soli, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, 3-4 łyżki gęstej śmietany. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.



Krok 3

Następnie rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm, dokładnie wylepić dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy boki tarty zaczną się rumienić, usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 5 minut.



Krem

Jajko z cukrem z wanilią zmiksować, dodać śmietankę, mąkę mleko i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać mieszankę mleczną, ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec około 20-25 minut (do chwili gdy masa będzie gęsta).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.