Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w cząstki.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i odrobiną soli, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, 3-4 łyżki gęstej śmietany. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Następnie rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm, dokładnie wylepić dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy boki tarty zaczną się rumienić, usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 5 minut.
Jajko z cukrem z wanilią zmiksować, dodać śmietankę, mąkę mleko i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać mieszankę mleczną, ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec około 20-25 minut (do chwili gdy masa będzie gęsta).
Dodaj komentarz