Czekoladowe knedle

Autor:

Monika Och

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm). Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc pokrojoną na kawałki kostkę białej czekolady, dokładni zlecić i uformować kulę. Ulepione kule partiami wrzucać na wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min od wypłynięcia na wierzch. Gotowe polać roztopioną gorzką czekoladą.

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • Biała czekolada
  • Gorzka czekolada

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto.



Krok 2

Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm). Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc pokrojoną na kawałki kostkę białej czekolady, dokładnie zlepić i uformować kulę.



Krok 3

Ulepione kule partiami wrzucać na wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min. od wypłynięcia na wierzch.



Krok 4

Gotowe polać roztopioną gorzką czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.