Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm). Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc pokrojoną na kawałki kostkę białej czekolady, dokładni zlecić i uformować kulę. Ulepione kule partiami wrzucać na wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min od wypłynięcia na wierzch. Gotowe polać roztopioną gorzką czekoladą.
Danie: Podwieczorek
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm). Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc pokrojoną na kawałki kostkę białej czekolady, dokładnie zlepić i uformować kulę.
Ulepione kule partiami wrzucać na wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min. od wypłynięcia na wierzch.
Gotowe polać roztopioną gorzką czekoladą.
Dodaj komentarz