Pudding bananowy z nasionami chia

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 ml mleka Łaciate
  • 1 banan
  • 2 łyżki nasion chia
  • ¼ łyżeczki nasion z laski wanilii
  • Miód
  • Sok z cytryny
  • 2 jabłka
  • ⅔ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Kawałek cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 200 ml wody
  • Szczypta szafranu
  • 2-3 łyżki musli z granolą i orzechami

Przygotowanie

Krok 1

Banana obrać ze skórki, pokroić i włożyć do wysokiego pojemnika, wlać mleko, dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Wsypać 2 łyżki nasion chia, wymieszać, dosłodzić miodem, doprawić sokiem z cytryny. Odłożyć w chłodne miejsce do napęcznienia.



Krok 2

Szczyptę szafranu zamoczyć w łyżce gorącej wody.



Krok 3

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać 200 ml wody, dodać kawałek cynamonu, cukier i 3-4 goździki, gotować do miękkości.



Krok 4

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z jabłkami , zagotować. Połączyć z wodą z szafranu, wymieszać. Połowę kisielu wlać do przygotowanych pucharków, wlać tężejący pudding, przykryć resztą kisielu, schłodzić. Przed podaniem po wierzchu deser posypać musli z granolą i orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.